Legatura dintre avort si nasterea prematura

Sursa: C-Fam.org, 1 iunie 2012

Un nou studiu publicat de curand acuza revistele medicale si cercetatorii ca ar ascunde datele care arata o legatura intre avort si nasterile premature, cu consecinte periculoase in sarcinile de mai tarziu. Dr. Byron Calhoun face aceasta afirmatie in lucrarea sa „Nasterea si avortul prematur: de ce revistele medicale nu ne ofera o imagine reala”, lansata de catre C-FAM (publicatie a „Friday Fax”).

Dr. Calhoun, profesor si vice-decan al  Departamentului de Obstetrica si Ginecologie de la Universitatea de Vest Virginia-Charleston si pionier in furnizarea de ingrijire perinatala de tip hospice copiilor nenascuti si parintilor lor, citeaza 127 de articole, recenzate si publicate pe parcursul a cinci decenii, care prezinta toate un risc crescut de nastere prematura in urma unui avort. Chiar si asa, aceste studii au tendinta de a ascunde aceasta constatare si sa n-o relateze in rezumatul studiului sau in concluzie. Nu numai ca aceste tactici fac ca cititorii sa observe mai greu legatura dintre avort si nastere prematura, dar, de asemenea, ele ar putea fi un semn al preferintei ideologice pentru ignorarea efectelor negative asociate avortului.

Un caz punctual citat de catre dr. Calhoun este un important studiu chinez, publicat in Arhivele de Ginecologie si Obstetrica, care constata faptul ca istoricul de avort combinat chirurgical-medicamentos este asociat unui risc crescut de nastere prematura de peste 200%. Se constata, de asemenea, un risc crescut de peste 360% la femeile care au avut un avort medicamentos cu chiuretaj, la 1 din 5 femei din studiu. In ciuda acestor concluzii, in rezumatul studiului se afirma sus si tare ca cea mai importanta concluzie este ca „istoricul cu multiple avorturi induse cu mifepriston in primul trimestru nu este asociat cu un risc mai mare de nastere prematura in nasterile singulare din  prima sarcina ulterioara”. Cele mai importante rezultate sunt ascunse, necesitand ca cititorul sa „sape” adanc in studiu pentru a le gasi.

In ciuda dovezilor coplesitoare ale existentei conexiunii dintre nasterea  prematura si avort, scrie Calhoun, „organizatii medicale de frunte pentru sanatatea femeilor, inclusiv Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie (ACOG), in Breviarele lor pentru 2011, publicate online, refuza sa recunoasca riscul asociat crescut al travaliului prematur sau volumul substantial al literaturii ce pune aceasta problema”. Neglijarea de catre ACOG a legaturii dintre nasterea prematura si avort coincide cu atitudinea lor indelungata de promovare si sustinere a avortului.

Potrivit Raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii de actiune globala privind nasterea prematura, recent publicat, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur in fiecare an. Adica mai mult de 1 din fiecare 10 copii nascuti in intreaga lume. Peste 1 milion de copii mor in fiecare an, ca urmare a complicatiilor legate de prematuritate si mai multi sufera de probleme de sanatate si dizabilitati pe tot restul vietii. Costurile nasterii premature, atat financiare cat si in ceea ce priveste suferinta umana, sunt mari si in crestere caci ratele natalitatii premature continua sa creasca in aproape toate tarile cu date sigure.

In ciuda gravitatii situatiei, raportul OMS concluzioneaza ca mecanismele si cauzele nasterii premature raman in continuare in mare parte necunoscute. Unul dintre motive este faptul ca revistele medicale au tendinta de a denatura adevarul despre factorii asociati nasterii premature si de a ascunde concluziile care prezinta legatura cu avortul.

Calhoun subliniaza faptul ca victimele adevarate ale acestor concluzii false nu sunt cercetatorii, ci femeile care nu sunt  consiliate corespunzator cu privire la legatura dintre avortul anterior si nasterea prematura.

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply