Mama-surogat sau „prostituarea reproducerii”

Sursa: Radio Netherlands, 18 februarie 2012

Legiuitorii olandezi incearca sa stabileasca un cadru juridic pentru o procedura ilegala, in prezent, in Olanda. Este vorba de mama-surogat. Ministrul adjunct al Justitiei, Fred Teeven, este preocupat de faptul ca tot mai multe femei olandeze cauta mame surogat in strainatate, deoarece indeplinirea conditiilor legale pentru mamele-surogat in Olanda este oneroasa. Mama-surogat trebuie sa aiba familie, sa presteze acest serviciu gratuit si sa nu-si mai doreasca alti copii.

Ceea ce propune domnul Teeven este recunoasterea legala a copiilor nascuti peste hotare cetatenilor olandezi, din mame surogat platite, chiar daca procedura ramane ilegala in tara. Vor exista anumite conditii: mama trebuie sa fie cunoscuta si fie ovulele, fie sperma trebuie sa fie olandeza.

René Hoksbergen, un expert in adoptie, si-a exprimat vehement opozitia, numind procedura „prostituarea reproducerii”. El a declarat pentru Radio Netherlands: „Exista motive temeinice pentru care aceasta practica sa fie interzisa in Olanda, punctul de plecare trebuind sa fie pozitia copilului. Un astfel de proces nu poate duce la un copil fericit. Ei vor sfarsi prin faptul ca-si vor pune intrebari nelinistitoare despre cine sunt ei cu adevarat: „M-am nascut dintr-un uter indian; femeia indiana, care m-a purtat, era o persoana saraca careia i s-au dat 1.000 de dolari. Am fost cumparat si vandut”. Este ridicol sa schimbi legea ca sa faci acest lucru posibil”. „Mama-surogat platita echivaleaza cu prostituarea reproducerii. Inseamna sa faci uz de functiile corpului unei alte persoane pentru a-ti satisface nevoile tale. Este ceea ce se intampla in prostitutie. Nu are nimic de-a face cu interesele copilului”.

Profesorul Hoksbergen estimeaza ca industria mamelor-surogat din India se ridica la o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de euro.

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply