Fertilizarea in vitro creste sansele de a avea baiat

Sursa: BBC, 28 septembrie 2010

Tehnologiile de reproducere au un impact semnificativ asupra raportului privind sexul nou-nascutilor. La aceste concluzii au ajuns cercetatorii australieni, ca rezultat al studierii datelor provenite din analiza a 13 mii de nasteri ale femeilor, care au recurs la inseminarea artificiala.

Angajatii de la Universitatea din New South Wales, au colectat date de la 13.368 copii nascuti ca urmare a diferitelor tehnologii de fertilizare artificiala in clinici din Australia si Noua Zeelanda. Toti copiii s-au nascut dupa transferul unui singur embrion in uter. Potrivit cercetatorilor, studiul arata ca raportul sexului copiilor in eprubeta difera substantial de cel din randul sugarilor conceputi natural. Se crede ca baietii si fetele alcatuiesc, respectiv, 51 si 49 la suta din totalul nasterilor din lume. Aceasta diferenta este de obicei asociata cu sanse mai mici de supravietuire la copiii de sex masculin.

La copiii care s-au nascut prin intermediul tehnologiilor de reproducere, raportul a fost diferit. In functie de specificul procedurii FIV (fecundarea extracorporala in laborator, cu spermatozoizi de la partener), proportia de baieti in randul copiilor a crescut la 53-56%. Mai mult decat atat, in randul copiilor nascuti cu utilizarea metodei ICSI, mai sofisticata si mai scumpa (injectarea intracitoplasmatica a singur spermatozoid intr-un ovul, folosita in cazul calitatii slabe a materialului seminal la barbati), proportia de baieti in randul copiilor, dimpotriva, scadea la 48.7 50%.

Potrivit autorilor studiului, explicarea legitatii observate nu este posibila in acest moment. Cu toate acestea, oamenii de stiinta australieni cred ca pacientelor clinicelor FIV ar trebui sa li se ofere informati cu privire la relatia dintre tehnologiile de reproducere si raportul sexelor la nou-nascuti.

Fertilizarea in vitro © Asociatia Provita Media

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply