Congresmanul american Chris Smith: „Avem nevoie de o lume fara avorturi, nu de avort gratuit pentru fiecare”

Sursa: The Washington Post, 19 septembrie 2010

Intr-un articol publicat in The Washington Post deputatul american republican, Chris Smith, membru in Subcomisia pentru Relatii Externe privind Africa si sanatatea globala, a Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, avertiza Statele Unite sa nu includa avortul in documentul final al reuniunii de la New York, de saptamana trecuta, pentru revizuirea Obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului. Temerile sale porneau de la faptul ca secretarul de Stat Hillary Clinton a declarat public ca ea crede ca accesul la avort este parte a sanatatii materne si reproductive, ceea ce este impotriva intelegerii a peste 125 de state membre ale ONU, care interzic sau limiteaza avortul in legile si constitutiile lor.

Pentru Chris Smith, reducerea mortalitatii materne si mortalitatea infantila sunt doua obiective dintre cele mai realizabile astazi, insa ele ar putea fi compromise, daca summit-ul ONU va fi influentat de revendicarile activistilor pro-avort. Pentru a atinge obiectivul nr. 4, anume, reducerea mortalitatii infantile cu doua treimi in comparatie cu nivelul din 1990, Chris Smith a afirmat ca mai multe actiuni cost-eficienta trebuie realizate, anume tratamentul si prevenirea bolilor, acces mai larg la alimentatie adecvata, la apa curata, acces la vaccinuri in copilarie, la metodele de terapie de rehidratare orala, la antibiotice si medicamente pentru a preveni transmiterea HIV de la mame la copii.

El a adaugat ca si copiii nenascuti au, de asemenea, o mare nevoie de ingrijire optimizata a sanatatii, atat inainte, cat si dupa nastere, „deoarece o sanatate buna incepe din uter”. Avortul, dupa parerea sa, este, prin definitie, moartea unui copil si, ca atare, submineaza obiectivul 4. Iar termenul inselator de avort sigur, produce confuzie, caci niciun avort – legal sau ilegal nu este sigur pentru copil si toate avorturile au consecinte negative asupra sanatatii, provocand inclusiv suferinta emotionala si psihica, pentru mama. Smith a mai subliniat ca: Discutiile despre copiii nedoriti reduc copiii la simple obiecte, lipsindu-i de demnitatea umana inerenta, a caror valoare depinde de utilitatea lor perceputa sau de cat de mult sunt doriti. Nu trebuie decat sa ne uitam la flagelul traficului de fiinte umane, la exploatarea copiilor pentru munca fortata sau la copiii soldati pentru a vedea unde duce o astfel de desconsiderare a valorii vietii.

Obiectivul 5, sustine Smith, reducerea mortalitatii materne cu 75% fata de nivelul din 1990, poate fi atins prin asistenta calificata la nastere, tratamente pentru oprirea hemoragiilor, accesul la sange adecvat, ingrijire obstetricala de urgenta, acces la antibiotice, repararea fistulelor, nutritie adecvata si ingrijire corespunzatoare pre-si post-natala.

Chris Smith a citat un studiu, publicat in aprilie 2010 in revista britanica The Lancet si finantat de Fundatia Bill si Melinda Gates, care raporta un declin de 35% al mortalitatii materne la nivel mondial, ceea ce inseamna o scadere de la 526.300 decese materne in 1980, la 342.900, in anul 2008. Aceste cifre confirma datele raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) intitulat „Tendinte in mortalitatea materna”, lansat la 15 septembrie 2010.

Deputatul american a declarat ca spre deosebire de miturile care predomina in acest domeniu, acest studiu, arata ca multe tari, care au legi ce interzic avortul, au ratele mortalitatii materne printre cele mai scazute din lume – Irlanda, Chile si Polonia figurand printre ele. In incheiere, Smith a avertizat ca scopul reuniunii la nivel inalt ar trebui sa fie o lume fara avorturi si nu avort gratuit pentru fiecare.

In studiul din The Lancet cercetatorii au fost surprinsi sa constate ca 3 dintre cele mai bogate tari din lume au rata mortalitatii materne in crestere. Printre acestea se afla Statele Unite ale Americii, Canada si Norvegia, tari care au legi liberale cu privire la avort. Referitor la studiul amintit, dr. Dona Harrison, presedintele Academiei Americane a Obstetricienilor si Ginecologilor Pro-Life (AAPLOG), a declarat: Acest studiu foloseste cele mai bune metode statistice disponibile astazi si demonstreaza clar ca nu e nevoie de legalizarea avortului pretutindeni in lume ca mortalitatea materna sa scada semnificativ. AAPLOG incurajeaza natiunile membre ale ONU sa continue sa dezvolte o informare statistica mai buna, prin imbunatatirea identificarii cauzei mortalitatii materne, in special, a mortalitatii legate de avortul provocat, care este adesea subraportat sau neraportat.

Stiri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply