Impactul psihologic al avortului

Sursa: Journal Officiel, 12 iulie 2010

Intr-un articol publicat in Journal officiel, publicatie oficiala a Directiei de informare legala si administrativa din Franta, din 25 mai 2010, Etienne Pinte, deputat din partea Uniunii pentru Miscarea Popuala din Yvelines, l-a intrebat pe ministrul francez al Sanatatii daca va efectua un studiu epidemiologic pe un subiect adesea ocultat: experienta intreruperii de sarcina si impactul ei psihologic asupra femeilor.

In raportul IGAS despre „intreruperea voluntara a sarcinii nedorite”, prezentat ministrului Sanatatii Roselyne Bachelot, la 2 februarie 2010, inalta autoritate pentru sanatate observa ca, in prezent, exista putine date privind impactul psihologic al intreruperii voluntare de sarcina. Raportul afirma ca dincolo de aspectele fiziologice, avortul ramane un eveniment deseori dificil de trait la nivel psihologic. Aceasta dimensiune, daca este adusa in fata in mod deliberat, nu poate beneficia de puncte de vedere obiective si stiintifice.

Inalta autoritate pentru sanatate lasa sprijinul pentru femeile care traiesc drama unui avort la latitudinea celor care definesc acest sprijin „empiric […], in functie de propriile orientari si resursele disponibile”.

Ministerul Sanatatii a raspuns ca aceste consecinte psihologice ale avortului „par sa fie strans legate de calitatea actului de sprijin pe tot parcursul procesului, de la inceputul lui de catre cel interesat: atitudinea pozitiva a profesionistilor […] posibilitatea ca femeile sa participe la deciziile luate”.

Ministerul francez al Sanatatii considera ca o ancheta asupra impactului avortului efectuata in randul femeilor care au recidivat a intampinat obstacole. Pe de o parte, femeile interesate ar trebui sa poata fi intervievate, fara ca demersul lor confidential sa fie relevat apropiatilor lor. Pe de alta parte, ar fi dificil, conform ministerului, „sa fie provocate femeile, care nu si-au exprimat dorinta de a se intoarce la un eveniment, pe care l-au depasit, de multe ori dupa un drum dureros, luand o decizie dificila.

Suferinta psihica post-avort © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply