Avortul creşte riscul de cancer mamar, dar de ce nu spune acest lucru femeilor ?

Sursa: TheUnchoice.com, 22 ianuarie 2010

Un studiu despre legatura dintre contraceptie si cancerul mamar publicat in aprilie, anul trecut, include, de asemenea, o presupunere a cercetatorilor Institutului National de Cancer (INC) din SUA ca avortul creste riscul cancerului mamar cu 40%. Totusi, aparatorii drepturilor femeilor se intreaba de ce grupruile de cercetare importante si grupurile de informare si sprijin a victimelor cu cancer mamar inca nu le spun femeilor despre acest risc.

Studiul, condus de catre Jessica Dolle si Centrul de Cercetare a Cancerului „Fred Hutchinson”, a descoperit nu numai ca anticonceptionalele orale sunt o cauza probabila a cancerului mamar la femeile sub 45 de ani, dar continea de asemenea concluzii ale cercetatorilor Institutului National de Cancer din SUA ca avortul creste riscul cancerului mamar cu 40%.

Studiul includea avortul intr-o lista de „factori cunoscuti si suspectati” ai cancerului mamar. Studiul a fost citat de catre Louise Brinton de la Institutul National de Cancer, care, spun criticii, a fost organizatorul-sef al unui colocviu al INC, in 2003, pe problema legaturii dintre cancer mamar si avort, colocviu care a asigurat in mod fals femeile ca inexistenta acestei legaturi a fost „bine stabilita”.

Brinton lucrase anterior, in 1996, la un studiu despre femei, care a concluzionase ca exista un risc al cancerului mamar, dupa avort, de 20-25%, dupa cum sustine Coalitia Avort/Cancer Mamar (Coalition on Abortion/Breast Cancer).

Presedintele coalitiei Karen Malec a declarat ca „desi studiul a fost publicat in urma cu 9 luni, organizatii ca INC, Societatea Americana pentru studierea Cancerului, Fundatia Susan G. Komen pentru Vindecare (Susan G. Komen for the Cure) si alte organizatii de strangere de fonduri in scopul cercetarii, tratarii si informarii privind cancerul mamar, n-au depus niciun efort de a reduce cancerul mamar prin atentionarea femeilor la nivel national”.

„Evident, mai multe femei vor muri de cancer, daca INC nu-si va face datoria de a avertiza despre riscul [contraceptivelor orale] si al avortului si daca fondurile guvernamentale vor fi folosite pentru a acoperi avortul si contraceptia, ca parte a cheltuielilor de ingrijire a sanatatii.”

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply