Legatura dintre avort si cancerul mamar: un nou studiu american

Rezultatele unui nou studiu efectuat in Statele Unite privind avortul si utilizarea contraceptivelor orale stabileste ca aceste practici fac posibil un risc crescut al cancerului de san. Realizat in aprilie 2009, studiul a fost adus la cunostinta publicului si, daca nu este singurul de acest tip, cel putin prezinta interes pentru faptul ca a fost co-organizat de catre un cercetator care a negat pana de curand existenta vreunei legaturi intre avort si cancerul mamar.

Dr. Louise Brinton, de la Institutul National de Cancer din SUA, a insistat asupra absentei „bine stabilite” a oricarei legaturi dintre cancerul mamar si avort, in timpul unui atelier de lucru organizat de catre acest centru in 2003.

Studiul la care a co-participat Brinton demonstreaza contrariul, anume ca avortul creste riscul cancerului de san cu 40%, la femeile care au facut un avort. Acest studiu se distinge, de asemenea, prin faptul ca stabileste o legatura dintre utilizarea contraceptivelor orale si riscul crescut al imbolnavirii cu cancer mamar agresiv, numit si „triplu negativ”, un cancer cu o mortalitate foarte crescuta: un risc multiplicat de 3,7 ori la femeile tinere care incep sa ia pilula inainte de 18 ani; un risc crescut de 4,2 ori, daca pilula a fost luata constant, timp de 1-5 ani, inainte de studiu.

Pentru Joël Brind, membru al Institutului American pentru Prevenirea Cancerului Mamar si profesor de endocrinologie, aceste concluzii nu constituie o surpriza. El a sugerat, cu aceasta ocazie, ca pilula ar putea foarte bine sa nu functioneze ca un carcinogen secundar, insa poate constitui – prin combinatia sintetizata de estrogeni si progesteron sau prin substantele de metabolizare – cauza directa a mutatiilor celulare, care antreneaza formarea cancerului. (Catholic News Agency, 7 ianuarie 2010)

About Post Author

Varia

Leave a Reply