Guvernul socialist spaniol merge mai departe cu liberalizarea avortului

Guvernul spaniol a aprobat la 25 septembrie 2009 proiectul de lege privind liberalizarea avortului. Acest proiect, foarte controversat, a creat disensiuni in sanul Partidului Socialist. Proiectul urmeaza sa fie votat in Parlament.

Legea avortului din aceasta tara, care dateaza din 1985, a fost deja amendata, avortul fiind astazi autorizat in caz de viol (pana la 12 saptamani), in caz de malformatii ale fatului (pana la 22 de saptamani) sau in caz de „pericol pentru sanatatea fizica sau psihica a mamei”, fara limita de timp. Acesta este riscul cel mai adesea invocat de catre femeile care vor sa avorteze in Spania.

Noile dispozitii prevad autorizarea avortului pana la 14 saptamani, autorizarea avortului pana la 22 de saptamani „in caz de risc pentru viata si sanatatea mamei” sau „de grave anomalii ale fatului”. La fel, avortul va putea fi efectuat fara limita de timp in cazul unei „maladii extrem de grava si incurabila a fatului”, dupa avizul unui comitet de medici. Noua lege va permite, de asemenea, tinerelor de 16 si 17 ani sa avorteze, fara consimtamantul parintilor. (Libération, 26 septembrie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply