Riscul cancerului de san dupa avort

Traducere si adaptare dupa Steven Ertelt, LifeNews.com, 8 septembrie 2009

Referinte: Lanfranchi, A., Normal breast physiology: The reasons hormonal contraceptives and induced abortion increase breast cancer risk. The Linacre Quarterly, 2009; 76:236-249.

Dr. Angela Lanfranchi, cunoscut chirurg, specialist in chirurgia cancerului mamar si profesor de chirurgie la Scoala de Medicina Robert Wood Johnson (SUA), presedintele Institutului de Prevenire a Cancerului Mamar, a publicat un nou articol despre cresterea riscului cancerului mamar dupa avort. Articolul a fost publicat in revista Linacre Quarterly si arata modul in care diferite rezultate ale sarcinii influenteaza riscul cancerului mamar.

Facand referire la studii facute de-a lungul a 52 de ani de cercetare in domeniul cancerului mamar, domnia sa sustine ca, in timpul sarcinii, copiii nenascuti produc hormoni care duc la maturizarea 85% din tesutul mamar, facandu-l rezistent la cancer. Acest efect protector apare daca sarcina e dusa la termen, fapt recunoscut si de experti pe plan international.

Potrivit dr. A. Lanfrachi, intarzierea primei sarcini duse la capat este asociata cu o crestere temporara a riscului, deoarece ea extinde perioada pana cand are loc prima nastere, timp in care aproape toti lobulii sanilor raman imaturi, susceptibili la cancer si expusi la efectele cauzatoare de cancer ale estrogenului, din timpul ciclurilor menstruale.

Totusi, avand in vedere riscul pe timpul vietii, mama beneficiaza de efectul protector al ducerii unei sarcini pana la capat, cu conditia ca aceasta sa fie dusa cel putin 32 de saptamani. In acelasi timp, dr Lanfranchi sustine ca sarcinile de scurta durata, care se sfarsesc cu avort pana in 32 de saptamani, cu exceptia pierderilor naturale de sarcina din primul trimestru, lasa sanii doar partial maturati si cu mai multe locuri vulnerabile, expuse la cancer.

Avortul provocat este recunoscut drept o cauza a nasterilor premature ulterioare …, iar prematuritatea creste de peste doua ori riscul cancerului mamar, daca are loc inainte de 32 de saptamani, scrie dr. Lanfranchi. Majoritatea pierderilor de sarcina din primul trimestru nu cresc acest risc deoarece nivelele insuficiente ale hormonilor de sarcina din aceasta perioada, dintr-o sarcina anormala, nu stimuleaza cresterea sanilor si pastreaza sanii mamei neschimbati.

Lanfranchi explica in detalii de ce ducerea la termen a unei sarcini este atat de benefica pentru femei precum refuzul unui avort. La femeile care sufera de cancer mamar in timpul sarcinii, cele care duc sarcina la capat au cea mai mare rata de supravietuire, in comparatie cu femeile care pierd in mod natural sarcina si au rate de supravietuire un pic mai scurte si cu cele care fac avort care au cele mai scurte perioade de supravietuire.

Karen Malec, presedinta Coalitiei Avortul si Cancerul Mamar, organizatie care informeaza publicul despre legatura dintre avort si cancerul mamar, a declarat pentru LifeNews.com ca organizatiile care lupta impotriva cancerului mamar ar trebui sa stie acest lucru si sa-l faca public.

© Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply