Franta: zece masuri pentru cresterea numarului de grefe

Numarul de pacienti in asteptarea unei grefe de organe este in crestere, in Franta. In acest context, profesorii  francezi Bernard Charpentier si Yvon Lebranchu au prezentat, la Congresul ESOT (European Society for Organ Transplantation), zece masuri pentru cresterea cu 10% a donarii de organe.

Toate aceste masuri vizeaza, in principal, influentarea refuzului familial (care a fost in proportie de 30% in decesele encefalice din Franta) si formarea de echipe spitalicesti de convingere a apropiatilor decedatului ca acestia sa-si dea acordul. De asemenea, masurile vizeaza largirea cercului donatorilor de organe.

La fel, aici sunt incluse „dezvoltarea rapida a posibilitatii de efectuare a prelevarilor pe pacientii decedati prin stop cardiac” si „cresterea prelevarilor efectuate  de la donatorii vii, prin simplificarea procedurilor administrative, modificarea legii bioeticii care sa permita schimbul intre donatori, in caz de incompatibilitate.”

Progresul din domeniul stiintelor medicale a permis dezvoltarea efectuarii de transplant de organe de la persoanele decedate prin stop cardiac. Acest tip de prelevare nu este autorizat astazi, decat  cu titlu experimental (212 transplanturi in Franta, in 2008, 441, in Olanda, si 914, in Marea Britanie). (Le Quotidien du Médecin, 7 septembrie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply