Pilulele de „generatia a treia” vor fi in curand rambursate in Franta

Roselyne Bachelot, ministrul Sanatatii din Franta, care s-a angajat de cateva luni in „ameliorarea aplicarii contraceptivelor orale, cu scopul unei mai bune adaptari la metodele de contraceptie necesare pentru fiecare”, a anuntat recent ca pilulele de generatia a treia vor fi in curand introduse in sistemul francez de asigurari sociale.

Pana acum, producatorii de pilule, care detineau „50% din volumul de contraceptive orale utilizate” din aceasta tara preferau o comercializare a acestora in sistem „nerambursabil”. Aceasta le permitea sa practice preturi mai mari pentru contraceptivele de generatii mai vechi, care nu sunt nici mai eficace, nici mai confortabile. Pentru prima data, Laboratoarele Schering-Plough au depus o cerere cu scopul de a obtine rambursarea unuia din aceste contraceptive. Celelalte vor trebui sa supravietuiasca. „Aceasta masura va fi operationala din 2009”, a aratat Roselyne Bachelot.

Dr. Elisabeth Aubeny, presedintele Asociatiei franceze pentru contraceptie, s-a bucurat de aceasta rambursare, deplangand, totusi, faptul ca „nici inelul vaginal, nici plasturele contraceptiv nu sunt rambursate”. In 2008, in Franta, 5.16 milioane de femei au recurs la contraceptive orale, 938.000 au ales steriletul, 140.000, implantul, 72.500, inelul vaginal si 34.000, plasturele contraceptiv. Acest recurs masiv la contraceptve, totusi, n-a diminuat deloc numarul de avorturi. In 2006, 210.000 de avorturi au fost facute in Franta, din care 13.000, la tinere de 15-17 ani.

Actiunea abortiva a steriletului a fost evocata de catre Jean-François Mattei, fost ministru al Sanatatii din Franta, la o intalnire a Statelor Generale de Bioetica de la Marseille, la 9 iunie a.c. El a afirmat ca „statutul embrionului este o chestiune „veche”: steriletul distruge anual mai multe mii de embrioni, impiedicandu-i sa se implanteze, iar acest lucru nu socheaza pe nimeni”. (Le Monde.fr, 19 iunie 2009)

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply