Avortul in centrul actualitatii europene

Publicatia franceza Liberté Politique denunta statutul unui pretins „drept la avort”, care-si face loc in sanul drepturilor fundamentale si universale ale omului. Acesta se inscrie in special in cadrul dezbaterilor alegerilor europene. Miscarea Alege, care apara o „clauza a europeanului celui mai favorizat”, plaseaza „dreptul la avort” pe primul plan al conditiilor, ce permit femeilor sa „se numere printre cetatenii cu drepturi depline”.

La 8 martie 2009, de Ziua Femeilor, s-a celebrat libertatea avortului, ca drept fundamental si emblematic, conditie sine qua non pentru emanciparea femeilor. Noua campanie a organizatiilor de planning familial din Ille-de-France  a facut, la randul sau, mare tam-tam in jurul liberei alegeri,  a sexualitatii si contraceptiei.

Toate acestea, in numele unui umanism care face confuzie intre dorinta de a respinge o sarcina si rezultatul criminal al acestei dorinte, uitand ca „un om liber este un om in umanitatea sa, in slujba umanitatii semenilor lor, nu o masina de dorinte”.

Articolul pune de asemenea in valoare aparitia unei constientizari din ce in ce mai crescute fata de consecintele nefaste ale avortului. Recentele cercetari in psihiatria fetala arata ca embrionul poseda deja individualitate proprie. In ceea ce priveste stresul traumatic legat de avort si riscurile pentru sanatatea mintala a femeilor, el constituie un „subiect din ce in ce mai putin interzis”. Autorii concluzioneaza ca  „civilizatia va reveni asupra dreptului la avort, cum a revenit asupra dreptului de a-l suprima pe aproapele sau prin sclavie”.  (Liberté Politique, 18 iunie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply