Avertismente impotriva tratamentelor cu celulele stem embrionare

Ridicarea restrictiilor privind finantarea cercetarilor pe celule stem embrionare de catre presedintele Barack Obama provoaca un vag entuziasm in SUA. Totusi, cercetatorul James M. Wilson, de la Universitatea Pennsylvania, specialist in terapia genica, lanseaza un avertisment impotriva acestei atractii excesive  pentru astfel de terapii si asupra pericolelor care pot aparea in cazul trecerii rapide la experimente clinice, cum s-a intamplat si in cazul terapiei genice.

In 1995, un raport al Institutului National de Sanatate (National Institute of Health) din SUA arata ca mecanismele terapiei genice nu erau inca suficiente pentru a trece la studii clinice pe bolnavi. Totusi, in 1999, James M. Wilson a lansat o experienta clinica umana, care a dus la moartea unui pacient. „Presiunile sociale si economice, care au dus la o explozie a testelor clinice cu terapie genica  sunt de asemenea prezente in domeniul cercetarii pe celule stem embrionare”, avertizeaza acesta. El face referire la „modelele teoretice simpliste de finantare, fara nici o rezultate promitatoare, la legiunile de paicenti care spera la un tratament miraculos, precum si la entiziasmul debordant al anumitor oameni de stiinta”. Pentru James M. Wilson, acesti factori pot antrena o „hiperaccelerare” a transferului cercetarii in domeniul testarii clinice.

Pentru cercetatorul american, nu se poate depasi cercetarea fundamentala si testele pe animale, deoarece acestea sunt obligatoriu prealabile pentru testele clinice probatorii.  (Cyberpresse.ca, 15 iunie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply