Conferinte si marsuri in sprijinul copiilor nascuti si nenascuti, in toata tara

O cruce din lumanari a fost formata de tinerii timisoreni cu scopul de a promova viata si a-i constientiza pe oameni despre gravitatea avortului. „Este o actiune pro viata si anti-avort. Pe langa simbolistica acestei cruci de lumanari, vrem sa atragem atentia asupra faptului ca Romania este a doua tara din lume in ceea ce priveste numarul avorturilor. Copiii avortati sunt niste martiri“, a precizat Radu Negrila, presedintele ASCOR Timisoara. (FrontPress, 1 iunie 2009)

Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani, filiala Iasi, a organizat joi, 4 iunie 2009, in Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iasi, o conferinta pe tema „Contraceptie si avort“. Dezbaterea a avut loc in cadrul Programului „1 iunie – Ziua copilului nascut si nenascut“, prin Proiectul „Dreptul la viata“ al ASCOR, filiala Iasi. Au mai participat prof. dr. Pavel Chirila, presedintele Asociatiei Filantropice Medicale „Christiana“ din Bucuresti, pr. Ioan Antoci, misionar in cadrul Spitalului Municipal de Urgente Roman, dr. Pintilie Radu, medic specialist ginecolog, Maternitatea „Cuza-Voda“ din Iasi, pr. prof. dr. Ioan Tesu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi s.a. (Ziarul Lumina, 6 iunie 2009) Conferinta a facut parte dintr-un program mai amplu de evenimente dedicate copiilor nascuti si nenascuti, organizat de ASCOR Iasi, in perioada 25 mai-4 iunie, intre care si Marsul Vietii, la care au participat cateva sute de manifestanti.(www.bzi.ro)

La Suceava, au fost organizate „Zilele copilului nenascut”, in cadrul carora au avut loc mai multe evenimente precum Seminarul Multimedia cu participarea pr. Lavrentie de la Manastirea Agapia; Acatistul Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, la Biserica Domnitelor, si o cruce din lumanari, in memoria copiilor ucisi prin avort. Pe 2 iunie, a fost organizat Marsul vietii, care s-a incheiat cu Acatistul Buneivestiri, la Biserica Domnitelor. Pe 4 iunie, a fost organizata o masa rotunda cu dezbatere publica, la care au participat medici, preoti, psihologi. (Calauza Ortodoxa, 29 mai 2009)  „Prin acest mars al vietii am dorit sa atragem atentia ca avortul este o crima, este un pacat care macina temelia familiei crestine. In fiecare an, in preajma zilei de 1 iunie, organizam astfel de actiuni, incercand sa le aratam mamelor ca prin avort resping dreptul la viata al unei fiinte nevinovate”, a declarat parintele Justinian Cojocar, de la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava. (Monitorul de Suceava, 3 iunie 2009)

Protopopiatul  si Parohiile Ortodoxe din Radauti in colaborare cu Colegiul Tehnic Radauti si Fundatia „Sfintii Martiri Brancoveni”, Suceava, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului  Pimen Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, organizeaza, pe 10 iunie, la Radauti, Marsul pentru viata. Organizatorii acestei manifestari sustin:  „Dorim ca prin aceasta actiune sa afirmam dreptul copiilor nenascuti de a se naste si a se bucura de viata.

La Brasov, in preajma Zilei Internationale a Copilului, au avut loc un sir de conferinte, despre pericolele avortului, cu participarea dr. Chirsta Todea-Gross, prezentarea cartii „Razboiul impotriva populatiei”, cu participarea Larisei Iftime, Asociatia Provita Media. Marsul pentru viata, devenit la Brasov traditie deja, a fost organizat de Asociatia Pro Vita Brasov Sfanta Mucenita Ecaterina, de organizatia Christiana Brasov, de membrii Asociatiei Studentilor Crestin-Ortodocsi din Romania (ASCOR) Brasov si de catre Parohia Timisul de Sus, in frunte cu parintele paroh Laurentiu Milotoiu. Marsul tacerii a fost precedat de o slujba religioasa, cuprinzand Acatistul Bunei Vestiri, la Biserica „Schimbarea la Fata”, si s-a incheiat cu o cruce din lumanari in memoria copiilor ucisi prin avort. (Realitatea Brasov, 1 iunie 2009; http://vlad-mihai.blogspot.com/2009/06/marsul-vietii-la-brasov.html) „Este gresit sa gandim ca un om care vine pe lume ne ameninta in vreun fel. Este un dar de la Dumnezeu, pentru ca El trimite oameni pe acest pamant cu buna randuiala, spre folosul tuturor. Avortul este un pacat care se rasfrange asupra noastra”, a declarat pr. Laurentiu Milotoiu pentru publicatia „Buna Ziua Brasov”. (Buna Ziua Brasov, 2 iunie 2009)

Marsul „Alege viata, spune nu avortului”, a avut loc, la Pitesti, pe 31 mai, organizat de Asociatiile Pro Filiis, Pitesti si „Provita – Sf. Brancoveanu”, filiala Pitesti, cu binecuvantarea Preasfintitului Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului.(www.laurentiudumitru.ro) Pe 1 iunie, tot la Pitesti, s-a desfasurat dezbaterea cu tema „Intre nastere de prunci si avort”, avand ca invitati pe pr. Lucian Grigore si psihologul Marian Nicolae. (www.provitaarges.wordpress.com)

La 1 iunie, la Constanta, sub indrumarea parintelui paroh din Parohia Gradina, Constanta, s-a petrecut manifestarea „Rugul aprins”, la care au participat un mare numar de credinciosi din comuna Cogealac si din imprejurimi. La Caminul cultural din aceeasi localitate, s-a desfasurat un simpozion dedicat rolului parintelui in societate si modului in care pot fi educati tinerii astfel incat sa inteleaga pericolele avortului. (www.provitaconstanta.ro)

Studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Oradea au ales ziua de 1 iunie, Ziua Internationala a Copilului, pentru a organiza un mars anti-avort prin centrul Oradiei. Cu icoane, prapuri si bannere, aproximativ 30 de tineri, au fost insotiti de preotul Florin Jurca, slujitor la capela ortodoxa din Maternitatea din Oradea, si parintele diacon Florin Tomoioaga, cadru didactic al facultatii, pentru a sensibiliza opinia publica cu privire la pericolele avortului. „Pentru noi, este o actiune importanta, organizata de trei ani consecutiv pe 1 iunie. (…) Mesajul nostru este catre mame, care ar trebui sa nu faca victime din propriii lor copii, ci sa le dea o sansa la viata”, a spus Gabriela Mester, membra a Asociatiei Studentilor Crestin-Ortodocsi din Oradea. Pe 2 iunie, in amfiteatrul „Victor Jinga” al Universitatii din Oradea, preotul Nicolae Tanase a sustinut o conferinta su titlul „Cine leagana copilul stapaneste lumea”. (Bihoreanul, 1 iunie 2009)

ASCOR Bacau a organizat de 1 iunie „Marsul vietii”. “Este cea de-a cincea editie a acestui mars pentru viata. Vrem sa sensibilizam toti bacauanii, vrem sa reducem considerabil numarul avorturilor, vrem sa le dam tuturor copiilor dreptul sa se nasca. Am depus memorii in acest sens la Prefectura, la Consiliul Judetean si la Primaria municipiului Bacau”, a declarat Bianca Balaban pentru ziarul „Observator de Bacau”. (Observator de Bacau, 2 iunie 2009) „Marsul vietii” a succedat conferintei „Viata ca dar”, organizata de ASCOR, impreuna cu Asociatia “Bucuria celor necajiti” din Onesti, pe 28 mai, la sala mica a Casei de Cultura din Bacau. La dezbatere, au luat parte pr. Vasile Ichim, psihologul Carmen Preda, avocatul Cristian Cojocaru si jurnalistul Sebi Sufariu (1TV). Invitatii au vorbit despre aspectele morale si juridice ale avortului, in special despre ultimele reglementari privitoare la dreptul la viata al copilului nenascut. (Ziarul de Bacau, 30 mai 2009)

Asociatia Provita, filiala Gorj, a pregatit cateva actiuni pentru Ziua Internationala a Copilului. Organizatorii s-au adresat medicilor ginecologi, printr-o scrisoare deschisa, prin care ii roaga pe acestia sa nu faca avort – macar de 1 Iunie –, si  publicului larg, deopotriva, impartind pliante despre viata pruncilor nenascuti, in Parcul Central din Targu-Jiu. (www.provitatargujiu.ro)

 

La Bucuresti, a fost organizata o manifestatie pentru afirmarea si promovarea valorilor vietii si familiei de catre Alianta Familiilor din Romania, Forul Ortodox Roman si Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania, pe 22 mai. La eveniment,  au participat peste 1000 de persoane, crestini ortodocsi si de alte confesiuni. Organizatorii marsului au dorit sa traga un semnal de alarma referitor la faptul ca, dupa Revolutia din 1989, „Institutii fundamentale ale poporului roman, casatoria si familia au fost atacate si trivializate pe multiple cai, cu concursul unor canale mass-media si cu participarea mai mult sau mai putin pasiva a politicienilor aflati la conducerea tarii. Avorturile, divorturile, violenta in familie, promiscuitatea sexuala si concubinajul, alaturi de propaganda homosexualitatii, au slabit familia, care reprezinta baza oricarei societati”. (www.provitabucuresti.ro)

 

Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi din Romania (ASCOR) si  Asociatia Filantropica Medical Crestina „Christiana”, in cadrul proiectului “Pentru viata”, au organizat o actiune stradala de informare si constientizare a femeilor cu scopul de a le face sa inteleaga ca avortul inseamna pruncucidere.

Voluntarii Asociatiei “Christiana” au impartit trecatorilor pliante si au stat de vorba cu femeile de pruncucidere, care se face si cu pilula contraceptiva, pilula de urgenta sau steriletul, in primele 14 zile de la conceptie. Intre 8 si 25 de femei apeleaza zilnic la Clinicile de Ginecologie din Cluj pentru a face intrerupere de sarcina, sustine dr Christa Todea-Gross. Reprezentantii celor doua asociatii le-au impartit trecatorilor, in fata Clinicii de Ginecologie I, pliante cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor. Proiectul “Pentru Viata” a fost initiat de Asociatia Filantropica Medical-Crestina „Christiana”, aflata sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului. (www.citynews.ro, 1 iunie 2009; Ziua de Cluj, 2 iunie 2009)

Si in alte orase ale Romaniei (Sibiu, Calarasi, Alba Iulia) au avut loc manifestari similare, care au avut drept scop reafirmarea valorilor crestine cu privire la sfintenia vietii omului. (Grupaj de stiri alcatuit de Asociatia Provita Media)

About Post Author

Varia

Leave a Reply