Largirea criteriilor pentru a combate „penuria” de organe in Franta

La cererea Agentiei franceze de biomedicina, INSERM a publicat un studiu despre transplantul de organe, propunand largirea criteriilor donatorilor pentru a lupta impotriva „penuriei” de organe. Amintim ca, in 2008, in Franta, erau inregistrati 13.687 de persoane in asteptarea unei grefe, din care au fost realizate 4.620.

In acest an, in care donarea de organe a fost proclamata drept mare cauza nationala, INSERM, a propus extinderea masurilor care ar creste numarul donatorilor. A apelat astfel la posibilii donatori in stare de moarte encefalica, la cei care au suferit un stop cardiac, la donatorii vii si la donatorii asa-zisi „marginali”, adica persoanele in varsta, care au decedat din cauze cardiovasculare, largind astfel criteriile de donare.

Institutul INSERM insista, printre altele, asupra necesitatii de discutare cu familiile, refuzul acestora ramanand problema cea mai mare: „In timp ce 80% din francezi se declara in favoarea donarii de organe, aceasta este refuzata in 30% din cazuri de catre familii”, explica Jacques Belghiti, seful Serviciului hepato-pancreato-biliar de la Spitalul Beaujon de Clichy. Amintim ca, in Franta, functioneaza consimtamantul prezumat, incepand cu anii ’70, toate persoanele sunt considerate ca au consimtit inaintea mortii prelevarea de organe, cu exceptia cazului in care si-a manifestat opozitia, fiind in viata, inscriindu-se intr-un registru national special de refuz. (Le Figaro.fr,  21 aprilie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply