Modificarea grupei sanguine prin trasfer de gene, in Franta

Cercetatorii Institutului francez de hematologie au reusit, prin transfer de gene, modificarea unei grupe sanguine. Aceasta operatie realizata in Marsilia va permite crearea de esantioane de sange rar. Grupa sanguina este determinata in functie de substantele prezente la suprafata globulelor rosii, numite antigene. Anumite grupe sunt frecvent intalnite, in special A, B, O si AB, insa altele sunt foarte rare si transfuzia de sange in cazul bolnavilor cu aceste grupe este complexa.  Biologii de la Laboratorul de hematologie moleculara (EFS-CNRS – Universitatea Mediteraneana) din Marsilia au reusit sa modifice grupa Kidd/JK, o grupa sanguina rara printre 30 cunoscute.

„Am modificat grupa sanguina, pentru ca, in timp, sa cream esantioane de sange pe care nu le avem”,  a explicat dr. Claude Bagnis, conducatorul laboratorului. Suntem deci capabili sa „fabricam sange uman din grupa celor care nu se gasesc”, a subliniat profesorul Philippe de Micco, directorul stiintific al EFS.

Pentru a realiza aceasta modificare genetica, oamenii de stiinta au izolat celule stem din sange din cordon ombilical. Aceste celule stem au fost puse in cultura pana in faza de obtinere de globule rosii. Desigur, pentru aplicarea acestui experiment la scara larga, va mai trebui sa treaca timp.  „Acest lucru va fi posibil cam in 15-20 de ani”, estimeaza dr. Bagnis. „Este o etapa si suntem inca prea departe de a face calcule”, explica profesorul de Micco. In primul rand trebuie realizati „reactivii biologici”, indispensabili pentru efectuarea diagnosticelor la EFS.  „Dar asta nu inseamna ca nu va mai fi nevoie ca oamenii sa doneze sange”, a insistat Claude Bagnis. (La Croix,  1 aprilie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply