Noi dezbateri asupra revizuirii Legii bioeticii in Franta

Cotidianul Le Monde revine asupra dezbaterilor lansate de revizuirea Legii bioeticii din Franta. Ni se aminteste ca una din principalele chestiuni este cea a procrearii asistate medical. Astazi, procrearea asistata medical, in Franta, este rezervata cuplurilor compuse dintr-un barbat si o femeie la varsta procrearii, care sufera de sterilitate. Totusi, unii considera ca aceasta procedura ar trebui permisa femeilor celibatare si cuplurilor homosexuale. Jean-Yves Nau sustine ca acest lucru ridica problema mamei-surogat sau a gestatiei pentru altul. In Franta, astazi, este interzisa gestatia pentru altul, insa „pozitia franceza ar putea deveni o exceptie”. El se mira ca inca nu s-a elaborat un „consens asupra unui subiect care presupune pericole mari ca instrumentalizarea si comercializarea corpurilor umane”.  Dr. René Frydman, seful Clinicii de ginecologie si obstetrica de la Spitalul Antoine Béclère, se opune gestatiei pentru altul si denunta „abandonul voluntar orchestrat chiar de la nastere”. Pentru el, aceasta utilizare a corpului uman pentru profitul altuia constituie o „alienare”.

O alta problema discutata, in cadrul acestor dezbateri, este cea a donarii „benevole, anonime sau gratuite” a celulelor sexuale. Pentru Jean-Yves Nau, este vorba de „de a ne opune unui lucru care, datorita progresului din medicina  si biologie, va conduce la aparitia unei noi forme de sclavie”. Dupa parerea sa, indemnizatia pentru donarea de gameti va incuraja „o forma de comert dupa un catalog ce ar contine elemente din corpul uman”. Si, daca se accepta o tranzactie financiara, in acest caz, de ce sa nu facem astfel si in cazul donarii unui rinichi, de sange sau chiar de embrioni umani?

Jurnalistul aminteste ca, in documentul Dignitas personae, Biserica Catolica subliniaza caracaterul ilicit al tuturor activitatilor care isi au originea in procrearea asistata medical. (Le Monde, 15 martie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply