Banca Mondiala finanteaza planificarea reproducerii

Banca Mondiala a lansat o noua campanie „sanatate, nutritie si populatie” pentru „a ajuta” tarile sarace sa dezvolte si sa-si imbunatateasca sistemele lor de sanatate.

Banca Mondiala a ales acordul din 1994 privind planificarea familiala  si sanatatea sexuala si reproductiva  ca punct de referinta in acest domeniu. Ea s-a angajat sa furnizeze ajutorul financiar si tehnic necesar tarilor carora le cere sa puna in aplicare acest tip de planificare.

„Femeile suporta in mod nedrept povara disproportionata a sanatatii sexuale si reproductive in tarile sarace”, a declarat Joy Phumaphi, fost ministru al Sanatatii din Botswana, in perioada 1999-2003. El a mai spus: „Deplina si egala lor participare  la dezvoltare depinde de accesul lor esential la informarea sexuala si reproductiva. Aceasta campanie cere Bancii Mondiale ajutorarea femeilor, in colaborare  cu Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA), Organizatia Mondiala a Sanatatii  si agentiile tehnice de sanatate, ca acestea sa ia decizii voluntare si informate cu privire la fertilitatea lor”. (Genethique.org)

O decizie privind strategia de sanatate propusa de Banca Mondiala a fost amanata deoarece delegatii din anumite tari europene au avut obiectii fata de o schimbare a exprimarii sugerate de delegatul SUA. Whitney Debevoise a propus sa se includa expresia „varsta adecvata accesului la ingrijiri de sanatate sexuala si reproductiva” in locul „serviciilor de sanatate reproductiva”. Delegatii europeni au afirmat ca aceasta schimbare ar putea restrictiona accesul la servicii reproductive a tinerelor femei. Banca Mondiala a actionat in domeniul populatiei si a sanatatii reproducerii peste trei decenii si a aprobat imprumuturi in valoare de peste 3 miliarde de dolari  in aceste domenii. (Reuters, 25 aprilie 2007)

About Post Author

Varia

Leave a Reply