Contraceptivele injectabile

Autor: Steven Mosher, presedinte al Institutului de Cercetare a Populatiei, 7 septembrie 2004

Un nou studiu confirma faptul ca anticonceptionalele injectabile Depo Provera pot creste de trei ori riscul de infectie cu boli cu transmitere sexuala (BTS) si HIV. Acest fapt ridica urmatoarea intrebare: nu cumva tarile occidentale, care au distribuit zeci de milioane de doze de Depo Provera in Africa si in alte tari in curs de dezvoltare, au contribuit la raspandirea SIDA si a BTS in aceste zone ? Institutul pentru Cercetarea Populatiei (Population Research Institute) spune, da, este posibil acest lucru.

Mai multe articole din mass-media anunta ca Depo Provera este un contraceptiv periculos pentru sanatatea noastra. Titlurile din ziare sunt destul de incendiare, iar continutul stirilor nu spun mare lucru. USA Today titra, la inceputul lunii septembrie a.c.: Contraceptivele sunt asociate unui risc crescut al BTS. (1) MSNBC/Reuters, de asemenea, spunea: Contraceptivele tripleaza riscul de contactare a BTS”, conform studiului Depo Provera creste riscul de infectie cu gonoree si chlamidia (2). WebMD afisa urmatorul titlu: Depo Provera poate creste riscurile infectarii cu BTS: contraceptivele injectabile asociate unui risc crescut de chlamidia si gonoreea. (3)

Articolele aparute se bazau pe un studiu, publicat in numarul din septembrie al revistei Asociatiei americane BTS (4), de ziare din Family Health International (5) si Institutul National pentru Sanatate (National Health Institute). Conform INS, concluzia studiului era urmatoarea: Contraceptivele injectabile depo-medroxiprogesteron acetat (DMPA) se pare ca duc la cresterea de trei ori a riscurilor de contactare a BTS (chlamidia si gonoreea) de catre femeile carora li s-a administrat acest medicament, in comparatie cu femeile care nu folosesc contraceptive hormonale. Studiul a fost realizat in comun de catre Institutul National pentru Sanatatea Copilului si Dezvoltare Umana la Institutul National de Sanatate si Agentia americana pentru dezvoltare internationala, Biroul pentru Populatie si Sanatate a Reproducerii. (6)

Depo Provera este numele de comercializare a DMPA. Injectat in brat sau fesa de patru ori pe an, medicamentul inhibeaza ovulatia si, atunci cand apare conceptia, impiedica implantarea oului fecundat in uter.

De ce creste Depo Provera riscul bolilor cu transmitere sexuala ? Studiul nu a putut identifica mijloacele prin care DMPA creste riscul infectiei chlamidiale sau gonococice, (7) sustine dr. Joanne Luoto, de la Institutul National pentru Sanatatea Copilului si Dezvoltare Umana, Departamentul pentru Contraceptive si Sanatatea Reproducerii.

Cu siguranta, insa, acesta nu este un mister. S-a considerat o perioada ca utilizarea contraceptiei bazate pe progesteron (de la Norplant la Depo Provera), in diverse tipuri de pilule de control al nasterii, creste riscul contactarii de boli cu transmitere sexuala, inclusiv al virusului mortal HIV/SIDA. Un studiu efectuat in 1996 de catre cercetatorii de la Centrul de Studiere SIDA Aaron Diamond din New York, finantat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, a descoperit ca exista o rata inalta a infectiei cu HIV in randul maimutelor, carora li s-a administrat subcutanat implanturi cu progesteron. Studiul de asemenea a relevat faptul ca epiteliul vaginal tesutul superficial al vaginului al maimutelor, carora li se administrase progesteron, era subtiat foarte mult. Studiul efectuat la Centrul Aaron Diamond confirma faptul ca progesteronul subtiaza peretii vaginului, facandu-i foarte vulnerabili la infectii ca BTS si HIV, in timpul actului sexual.

Noi cercetari dovedesc ca exista o legatura intre epidemia de SIDA in Africa si rolul nostru (al SUA nota trad.) la raspandirea acesteia. Institutiile de ajutorare externa a SUA mai degraba ar manca lut si pamant decat ar recunoaste acest lucru, dar este foarte probabil ca programele noastre de planificare familiala au ajutat la raspandirea virusului HIV.

In perioada 1994-2000, USAID a furnizat 41.967.200 de unitati de Depo Provera in tarile in curs de dezvoltare, la pretul de 40 de milioane de dolari. (8) O sursa si mai mare de livrare a Depo Provera este Fondul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNFPA), care se lauda ca este cel mai mare furnizor de contraceptive din lume. In anii 90, cand UNFPA primea fonduri de la Administratia Clinton, UNFPA livra 20 de milioane de doze de Depo Provera pe an. (9)

Partea cea mai mare a acestor livrari a fost si este destinata Africii. Depo Provera este un element principal al programelor de planificare familiala din Africa, programe finantate din afara. USAID furnizeaza unitati de Depo Provera catre Africa, in tari ca Mozambic, Tanzania si Nigeria mai multe decat in orice parte a lumii. Desi UNFPA este mai putin transparenta in ceea ce priveste destinatia furnizarilor de contraceptive, aceasta organizatie recunoaste ca cheltuie mai multi bani pentru programele sale din Africa decat in oricare alta parte a lumii. In Africa, Depo Provera este eliberata, conform programelor sociale de marketing, practic, fiecarei femei care este de acord sa i se injecteze medicamentul. Femeilor li se recomanda pur si simplu injectarea acestui medicament, fara a li se oferi prea multe recomandari sau consiliere in legatura cu el.

Care este rezultatul ? Epidemia HIV/SIDA a scapat de sub control in Africa, noi distribuind si promovand fara limite aceste medicamente, care le fac pe femei si mai vulnerabile la acest virus letal. Cu alte cuvinte, am turnat gaz pe foc, in loc sa ajutam la eradicarea bolii. Pentru asta trebuie sa ne cerem iertare de la Dumnezeu.

Note:

1.      USA Today; 22.08.2004; Usa Today

2.    MSNBC/Reuters; 23.08.2004; http://webcenter.health.webmd.netscape.com/content/article/93/102115.htm

3.    The Journal of the American Sexually Transmitted Disease Association, septembrie 2004; The Journal…

4.    Family Health International; “Depo Provera Appears to Increase Risk for Chlamydial and Gonococcal Infections;” 23.08.2004 FHI360.

5.     Comunicat de presa al NIH; “Depo Provera Appears to Increase Risk for Chlamydial and Gonococcal Infections;” NIH News

6.    Cifrele sunt extrase din Population, Health and Nutrition Projects Database (PPD), http://ppd.phnip.com. PPD este un system computerizat de date, gestionat de proiectul Population, Health, and Nutrition Information Project al Centrului pentru Populatie al USAID. Vezi, de asemenea, PRI Review, ianuarie-februarie 2003, 13(1), 5.

7.     New Era for Injectables, Population Reports, 23(2), august 1995. La fel ca majoritatea agentiilor ONU, UNFPA este extrem de secretoasa referitor la operatiunile sale. Conform Rapoartelor privind populatia, DMPA (Depo Provera si Megastron) reprezinta ? din distributiile de contraceptive injectabile ale UNFPA, iar NET EN (alte contraceptive injectabile), ?. Astfel, in 1994, UNFPA a livrat contraceptive injectabile suficiente pentru 4,6 milioane de femei. Livrarile de DMPA de catre International Planned Parenthood Federation (IPPF) au crescut de la 336.000 de doze in 1991, la 735.000 doze, in 1994. Livrarile de NET EN au crescut de la 305.000 doze, in 1991, la 438.000, in 1994. Nu este clar daca UNFPA, IPPF sau alti furnizori distribuie doar fiole cu o doza unica, cu un numar corespunzator de seringi si ace sau daca ei ofera medicamentele catre utilizatorii finali ca fiole cu doze multiple, cu un risc asociat de contminare si transmitere a virusului HIV, pe care il comporta reutilizarea fiolelor.

Contraceptia © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply