Cum sa ajutam o gravida sa renunte la avort (IV)

Sursa: Planet of People, autor: Inna Karpova

Executati fara mila

Exista si cazuri in care, se pare, viata copilului nu depinde intrutotul de vointa parintilor. Aceasta deoarece medicul da un verdict medical: sarcina sa fie intrerupta, pentru ca pune in pericol sanatatea mamei sau copilul este el insusi bolnav. Desigur, si in acest caz, decizia ii apartine in totalitate femeii. Nu dorim sa vorbim deloc acum despre dreptul ei moral fata de un lucru sau altul – alegerea este dificila si adesea presupune sacrificii reale. Am intrebat medicii cat de des apar astfel de amenintari adevarate, ce cazuri pot fi considerate sentinte sigure.

Medicul ginecolog-obsteterician Roman Ghetmanov: «„Avortul din cauze medicale” este o formula perfida. Lucrand demult in acest domeniu, pot spune ca nu cunosc un singur motiv medical pentru intrerupere de sarcina (fara a lua in considerare sarcina ectopica). Repet, nici unul! Aici se fac atat de multe greseli! Ca medic, pot aduce o multime de exemple cand femeile au nascut la noi copii, carora alti medici le-au dat un diagnostic de malformatie, si s-au nascut copii sanatosi. In practica mea de 15 ani, doar de 4-5 ori am fost nevoiti sa intrerupem sarcina pentru ca situatia mamei devenea critica. Eu personal cunosc multe cazuri cand femeile, care au facut rubeola in primul trimestru de sarcina – cel mai important – si au nascut copii sanatosi. Astazi, insa, rubeola in timpul sarcinii este motiv de avort. Din cauza rubeolei, la fiecare al patrulea copil, sunt posibile anumite malformatii. Dar cine va da garantie ca il omorati pe al patrulea si nu pe primul, pe-al doilea si nu pe-al treilea?…»

Neonatologul Dmitrji Degtearjov: «Acei ginecologi care considera ca, la cea mai mica suspiciune de deviere in dezvoltarea fatului, trebuie intrerupta sarcina si gata, sunt mai curand oameni formati in perioada in care nu existau metode de determinare a acestor malformatii. Exista o statistica: in cazul unei oarecare boli, riscul de dezvoltare a unei malformatii la fat e de 50%. Imaginati-va – 50%! Si jumatate sunt sanatosi!»

Medicul ginecolog-obstetrician Natalia Boiko: «Daca vine o femeie cu o imbolnavire grava, medicul este obligat sa-i spuna ca pastrarea sarcinii poate fi periculoasa pentru sanatatea ei. Dar treaba medicului este sa explice, nu sa o impinga pe femeie sa faca avort, pentru ca decizia oricum ii revine femeii. Si foarte des se intampla ca femeia, indiferent de starea ei – care, in mod oficial, cum i-a dictat medicul, trebuie supusa avortului – insista sa pastreze sarcina. Poate pentru ea aceasta este unica sansa a vietii sale sa nasca. Pot numi cel putin cinci cazuri cand femei cu un singuri rinichi s-au hotarat sa nasca. Indicatiile medicale, in astfel de cazuri sunt impotriva sarcinii, cu atat mai mult impotriva nasterii, Dar ele au pastrat sarcina si au nascut copii minunati. Am avut un asemenea exemplu: mama si-a adus fiica de 20 de ani, casatorita, la prima sarcina, sa faca avort pentru ca avea un singur rinichi, careia medicul ii daduse trimitere la avort. Noi, insa, am investigat functia rinichiului, i-am facut toate analizele si s-a dovedit ca totul era bine. Femeia a dus sarcina pana la capat in mod exemplar si a nascut fara cezariana. Astazi, iata-i, merg cu copilul in carucior la plimbare. Am avut apoi un caz cand o femeie cu miom uterin a decis sa pastreze sarcina. A nascut. Iar cand copilul avea cam doi ani, miomul a inceput sa creasca vertiginos, iar peste un an si jumatate, uterul a trebuit pur si simplu indepartat. Dar femeia este bucuroasa ca a reusit sa nasca. Spune: „Daca nu as fi nascut atunci, as fi ramasa fara copii”.

Indicatiile medicale pentru avort includ si cazurile de paralizie cerebrala in forma grava. Insa, in practica mea, am avut cazuri in care, mama, indiferent de diagnostic, nastea un copil perfect sanatos. Am o asemenea pacienta cu o forma evidenta de paralizie cerebrala – merge pe varfuri. In ciuda bolii si a opozitiei soacrei, eaa nascut un baiat si o fetita, asa, unul dupa altul. Copiii sunt perfect sanatosi. Baiatul are deja 22 de ani, iar fata, 20.»

Este limpede ca multi copii se nasc absolut sanatosi, in ciuda tuturor prognozelor si recomandarilor medicale. Puteti sa va convingeti singuri, intreband de asemenea cazuri in familie sau la cunoscutii dvs. Trebuie sa recunoastem ca am fost uimiti de ceea ce am constatat intr-o asemenea mini-ancheta. Aproape tuturor cunostintelor si apropiatilor nostri – nepoti, parinti, bunici – intr-un moment sau altul al sarcinii, le-a fost recomandat avortul. Iata ce a povestit unul din colaboratorul redactiei noastre: «Bunica avea o boala de inima. In timpul razboiului, a lucrat la un spital si a donat mult sange, chiar si atunci cand era insarcinata, dar inca nu aflase. Medicii au fost atunci categoric pentru avort, dar ea n-a ascultat pe nimeni. Asa s-a nascut mama mea.»

Argumente provita © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply