Planificarea familiala a USAID nu are nimic de a face cu reducerea promiscuitatii sexuale

Sursa: Population Research Institute, 23 aprilie 2004

Biroul pentru Sanatate Globala al USAID si Fundatia Bill & Melinda Gates au realizat un raport potrivit caruia pandemia SIDA s-ar datora partenerilor multipli de sex. (1) Cu alte cuvinte, conform USAID, cauza esentiala a pandemiei SIDA din africa se datoreaza faptului ca femeile si barbatii din aceasta parte a lumii traiesc intr-o promiscuitate totala.

Promiscuitatea joaca un rol esential in raspandirea bolii HIV/SIDA, fara indoiala. Insa USAID sustine ca promiscuitatea este cauza primara a HIV/SIDA, fapt care subestimeaza celelalte cauze, absolut cruciale, anume transmiterea HIV prin clinicile de planificare familiala, finantate de USAID. acest lucru pune in evidenta intentia de realizare a scopurilor ideologice ale comunitatii de planificare familiala internationala si intentia USAID de a reduce la tacere criticile programelor anti-SIDA esuate.

Unii specialisti in medicina pun la indoiala faptul ca promiscuitatea sexuala ar fi cauza primara a transmiterii HIV. (2) Ceea ce ideologii USAID neaga este transmiterea HIV prin clinicile de planificare familiala, mai exact prin contraceptivele injectabile. Mai mult, USAID promoveaza fatis promiscuitatea prin politica sa de planificare familiala. In acelasi timp, in politicile lor de prevenire a HIV/SIDA, USAID sustine ca este impotriva promiscuitatii.

Sustinatorii controlului populatiei din cadrul USAID sustin ca africanii ar duce o viata sexuala promiscua. Aceasta afirmatie se conjuga foarte bine cu eforturile USAID de scadere a fertilitatii femeilor din africa, dat fiind faptul ca programele de prevenire a HIV/SIDA, derulate de USAID, au fost transformate in programe de control al populatiei. adevarul trist este ca programele de planificare familiala ale USAID in africa au contribuit la raspandirea SIDA. Iar integrarea programelor de lupta impotriva SIDA in programele de planificare familiala va grabi aparitia unui adevarat dezastru in zona.

Raportul USAID este destinat generarii unei noi politici pentru impiedicarea raspandirii SIDA, o politica ce ar abate atentia de la cauzele cele mai importante ale transmiterii HIV. aceasta noua politica este indreptata spre o dovada echilibrata, bazata pe abordarea ABC, pentru prevenirea SIDA; cu alte cuvinte, o politica ce promoveaza prezervativele (C) (C de la condoms – prezervative, n.trad.), impreuna cu abstinenta (a) si fidelitatea fata de partener (B being faithful a fi fidel partenerului, n.trad.). aceasta politica este in favoarea grupurilor care promoveaza prezervativele, controlul populatiei si intregul arsenal de ajutoare de sanatate reproductiva a USAID, prin care este promovat si avortul. Politica USAID este impotriva grupurilor care promoveaza cu adevarat fidelitatea si care refuza sa distribuie prezervative.

Multe grupuri religioase care doresc sa primeasca fonduri USAID pentru a promova DOAR abstinenta pentru prevenirea SIDA in Africa si Insulele Caraibe, conform Planului de Urgenta in valoare de 15 miliarde de dolari, initiat de presedintele Bush pentru ameliorarea situatiei in africa (PEPFAR), s-au plans ca le-au fost respinse cererile pentru granturi sau ca procesul este profund indreptat impotriva lor. Dovezile vorbesc de la sine. Grupurile care sustin controlul populatiei, printre care si contraceptia injectabila, cum ar fi Family Health International, au primit sute de milioane de dolari pentru controlul populatiei, sub masca prevenirii SIDA. In comparatie cu acestea, grupurile religioase au primit o nimic toata. (3)

In final, raportul ignora faptul ca programele anti-SIDA derulate de USAID in africa implica si oferirea de contraceptive injectabile Depo Provera, eliberate fara retete, precum si de alte contraceptive injectabile. Depo Provera, contraceptivele injectabile eliberate fara reteta in tarile in curs de dezvoltare favorizeaza promiscuitatea sexuala si mutileaza femeile.

Eliberarea fara reteta a Depo Provera nu este aprobata de catre administratia pentru Medicamente si alimentatie in SUa. Cu toate acestea, USAID promoveaza aceasta metoda de control al populatiei foarte periculoasa, in conditii de standarde medicale inferioare. Pentru produsele ce nu sunt aprobate de catre administratia pentru Medicamente si alimentatie, regulamentele USAID pentru companiile farmaceutice internationale sustin ca Programul de Certificare al OMS privind calitatea produselor farmaceutice de circulatie in comertul international urmeaza a fi prezentat. (4)

Pe scurt, noua politica a USAID de prevenire a SIDA incearca sa micsoreze doar prin cuvinte ratele activitatii sexuale ce implica mai multi parteneri sexuali. Prin actiunile sale din strainatate, prin oferirea de injectabile Depo Provera si ale altor injectabile fara reteta, USAID promoveaza promiscuitatea sexuala. USAID este fidel promovarii contraceptivelor injectabile Depo Provera. La nivel global, USAID a trimis aproape 10 milioane de unitati Depo Provera in strainatate in 2000, (5) care au fost distribuite prin campanii de marketing social, sub forma asa-numitelor Festivaluri Depo. (6)

 Note

  1. Partner reduction is crucial for balanced ABC approach to HIV prevention, BMJ, 10 aprilie 2004.
  2. http://www.pop.org/main.cfm?EID=552
  3. Revista WORLD, Putting money where his mouth isnt, articol de Priya Abraham, 27 martie, 2004, http://www.worldmag.com/world/issue/03-27-04/international_1.asp .
  4. USAID guidelines for donating pharmaceuticals and medical supplies (Regulamentele USAID pentru donarea de ajutoare medicale si farmaceutice), fara data.
  5. http://ppd.phnip.com
  6. http://www.jhuccp.org/info/photoshare.php?sp=&ref_crmb=&ref_id=&step=results&view=detail&detail_id=420-3&adv=pho  

About Post Author

Varia

Leave a Reply