Aproape 30% din populatia Cehiei este de acord ca embrionul uman sa fie protejat prin lege

Interviu cu dl Radim Uchac, presedintele organizatiei “Hnuti Pro Zivot”, Republica Ceha

– Domnule Uchac, cum sustine guvernul organizatiile pro-vita, cum este cea pe care o conduceti?
– Nu le sustine in nici un fel… Guvernul stie foarte bine ca populatia descreste, insa conteaza mult pe imigrare. Cei de la guvernare sustin in continuare controlul nasterilor. Problema lor consta in ideologia pe care o sustin si care copleseste toate tarile nu numai tara noastra, astazi. Ei sustin dreptul femeii de a alege si nu doresc dezbateri pe aceasta tema. Nu ne vor asculta niciodata.

– Puteti sa ne descrieti mai pe larg activitatea dusa de organizatia dvs.?
– Organizatia noastra se ocupa, in special, de promovarea ideilor pro-vita. O parte a organizatiei noastre se ocupa de promovarea ideilor pro-vita printre politicieni, iar o alta parte se ocupa de educarea publicului in acest sens. Incercam sa mediatizam ideile noastre, publicam brosuri si materiale, pe care le lasam in transportul public etc. De asemenea, organizam seminarii, cursuri, mergem in scoli, parohii. Am inceput sa activam, mai intai neoficial, in timpul perioadei comuniste. Ea si-a inceput activitatea in 1957, a functionat mult timp in ilegalitate, sub regimul comunist, si abia in 1992 am putut sa o inregistram.

– Majoritatea publicului este pentru avort sau impotriva avortului in Cehia?
– Cam 80% din public este in favoarea avortului, in sondajele facute de sustinatorii avortului. Insa, atunci cand se fac sondajele de opinie, conteaza foarte mult intrebarile pe care le pui. Noi am comandat un sondaj de opinie din care a reiesit ca 60% din public este in favoarea avortului. Treizeci la suta dintre cei intrebati au declarat ca sunt de acord ca embrionul sa fie protejat prin lege, incepand de la conceptie. Repet, depinde ce intrebari le pui oamenilor.

– Cum vede guvernul ceh adoptiile ca solutie la nasterea de copii, in locul avortarii acestora?
-In tara noastra, guvernul sustine adoptiile, iar cehii adopta copii. Pe de alta parte, avem cateva organizatii mari, neguvernamentale, sustinute de oameni din afara, care sustin adoptiile in special pentru straini. Acestea incearca sa faciliteze adoptiile. Sunt atat de multi bani la mijloc in aceasta “afacere”, incat uneori te intrebi daca scopul acestora nu este sa castige cat mai multi bani si nu bunastarea copiilor. Unii medici spun ca este mai bine ca un copil sa fie avortat decat sa fie purtat 9 luni, apoi sa fie dat spre adoptie. Altii considera ca este mai bine pentru copii sa fie adoptati de straini, decat sa traiasca intr-o familie in care nu sunt doriti. In general, cam toti copiii abandonati sau altfel, sunt adoptati de catre cehi. Daca parintii sau rudele nu comunica cu ei, in decurs de 6 luni, ei pot fi dati spre adoptie. Pot sa va spun ca in casele noastre de copii aproape ca nu mai exista copii sanatosi de la 0 la 3 ani. Toti au fost adoptati. Au mai ramas doar din cei cu handicap. De obicei, lumea nu adopta copii handicapati.

– Aveti contacte cu organizatii pro-vita din Romania? Va este cunoscuta activitatea pro-vita de acolo?
– Nu am avut contacte directe cu organizatiile pro-vita din Romania. Cunosc doar cativa medici pro-vita, pe dna dr. Monica Campeanu, cu care ne-am intalnit la conferinte.

Interviuri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply