Comportamentul sexual al adolescentilor  este influentat de parinti

Publicat in Dosar Provita Media nr.8, martie 2003.

Noi cercetari efectuate in Statele Unite au descoperit ca exista o stransa legatura intre comportamentul violent al parintilor si activitatea sexuala precoce a adolescentilor. Studiul arata ca adolescentii ai caror parinti fumeaza si beau alcool au o probabilitate mai mare de a se angaja in activitate sexuala precoce. Se crede de asemenea ar exista o legatura intre parintii care fumeaza si beau alcool si copiii care utilizeaza droguri si comit infractiuni.

Cercetatorii de la Universitatea Southwest Texas si-au bazat cercetarile pe o analiza a unui studiu la nivel national, denumit US National Longitudinal Study of Adolescent Health, care include informatii despre comportamentul sexual al 19.000 de adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani. Studiul, de asemenea, include date despre unul din parintii copiilor.

Cercetatorii au constatat ca adolescentii ai caror parinti fumau si beau alcool sunt mai mult predispusi sa se angajaeze in relatii sexuale, inainte de varsta de 16 ani. De asemenea, studiul mai subliniaza faptul ca tinerii mai putin predispusi sa se angajeze in relatii sexuale sunt cei ai caror parinti „ii tin din scurt”, si ai caror parinti  erau acasa inainte si dupa plecarea lor la scoala. Autorii studiului au concluzionat ca parintii servesc drept modele esentiale pentru copiii lor si parintii care au un comportament impropriu au o probabilitate mai mare de a avea copii cu tendinte similare.

Tipul de familie in care traiesc adolescentii de asemenea afecteaza comportamentul sexual al acestora. Raportul privind Excluderea Sociala pe 1999 privind sarcinile in randul adolescentelor arata ca elevii de 14-17 ani si care locuiesc impreuna cu parintii au o probabilitate mai mica de a avea relatii sexuale precoce, comparativ cu tinerii  care traiesc in familii cu un singur parinte.

Cercetarile au aratat de asemenea ca adolescentii ai caror parinti le vorbesc despre probleme sexuale si le ofera acasa o educatie sexuala, sunt tentati mai putin sa inceapa o viata sexuala de timpuriu. De asemenea, studiile subliniaza faptul ca exista sansa unei comunicari calitative despre sex atat pentru fete, cat si pentru baieti, atunci cand exista doi parinti in familie, si nu unul.

Studiul mai mentioneaza faptul ca mariajul ”consensual” sau concubinajul are o sansa de patru ori mai mare de a se dizolva, fata de casatoriile legale si mai putin de 4% din concubinaje dureaza 10 ani sau mai mult, restul dizolvandu-se inainte de aceasta perioada. O adolescenta nascuta in afara mariajului, are o sansa mai mare de a debuta in viata sexuala foarte de timpuriu si de a avea o sarcina nedorita. [Surse: McNeely et al, Mothers’ influence on the Timing of First Sex Among 14 and 15 year-olds, Journal of Adolescent Health, 31:256-265,2002.  http://wwww.allaboutkids.umn.edu ]

About Post Author

Varia

Leave a Reply