O nouă generație a pilulei „de-a doua zi”, EllaOne

Un nou contraceptiv „de urgenta” sau o noua generatie a pilulei „de-a doua zi”, numita Ellaone, produsa de HRA Pharma, a obtinut recent autori­zatia de distributie in Europa si asteapta ultimul aviz din par­tea Agentiei Europene a Medi­camentelor (EMEA), la sfarsitul lunii sep­tembrie. Compania Pharma este si producatorul pilulei de-a doua zi, cunoscute sub numele de Levonorgestrel (Norlevo). Medicamentul va fi comercializat in Franta, Marea Britanie si Germania. Potrivit studiilor clinice, eficacita­tea lui este de 95%, timp de cinci zile, adica pe toata durata de viata a spermatozoizilor. In privinta efectelor secundare, specialistii sustin ca ele „se limiteaza la dureri abdominale si la tulburarea ciclului menstrual”. (Ziua, 9 septembrie 2009) Contraceptivul va fi pus in vanzare numai cu reteta, va costa peste 50 de euro si nu va fi rambursat de asigurarile medicale, spre deosebire de Norlevo, care costa in jur de 7 euro si este rambursat. (L’Express, 4 septembrie 2009)

Publicatia Liberté Politique isi pune intrebarea fireasca daca aceasta descoperire va face cumva sa scada rata „sarcinilor nedorite” in lume. Cel putin in Franta, raspandirea pe larg a contraceptiei de urgenta, care se astepta sa duca la scaderea substantiala a avorturilor, s-a soldat cu un esec. Consumul acesteia a explodat, in aceasta tara, in ultimii doi ani. In 2006, s-au vandut 1 milion de cutii, iar in 2008, 1 milion 200 de mii. Tot in aceeasi perioada, intreruperile voluntare de sarcina au crescut cu 9%, in randul tinerelor sub 18 ani. Publicatia mai aminteste, de asemenea, un studiu efectuat in 10 tari, care, la sfarsitul anului 2007, a demonstrat ca pilula de-a doua zi sau contraceptia de urgenta nu are absolut nici un efect asupra scaderii numarului de avorturi. (Liberté Politique.com, 3 septembrie 2009)

Comentariu Provita Media: Mecanismul de actiune al noii pilule este abortiv, la fel ca si cel al pilulei de-a doua zi, nu exista nicio indoiala. Acest lucru trebuie spus limpede, pentru informarea corecta a utilizatoarelor. In plus, nu se cunosc toate efectele colaterale ale acestui medicament, in prospectul  emis de EMEA fiind indicate doar dureri de burta si dereglari ale ciclului menstrual. In prospect se mai arata ca nu se recomanda tinerelor sub 18 ani si nu exista studii specifice privind efectele dozajului medicamentului in insuficienta renala sau hepatica si in insuficienta hepatica severa.

About Post Author

Varia

Leave a Reply