In general, viata omului este ocrotita de legile unui stat. Insa exista o categorie de oameni ľ copiii nenascuti ľ care nu sunt ocrotiti de nici o lege. Vulnerabilitatea lor este extrema, avand in vedere ca pana si oamenii cei mai apropiati lor ľ parintii ľ pot fi complici in uciderea lor.

Suprapopularea: crearea unui mit
(documentar)

Acest scurt documentar isi propune sa afle cum a fost creat mitul suprapopularii, prin cateva intrebari simple, cum ar fi Un doctor nu ar trebui sa mai vindece bolile ? sau Ce este UNFPA ? Cum obtin profitul anual ?

Site oficial Overpopulation: the making of a myth.

2.1 copii de femeie inseamna populatie stabila

Analizand date concrete ale evolutiei populatiei si ale ratei fertilitatii globale, Population Research Institute a realizat un studiu prin care a motivat importanta unui fertilitati stabile de 2,1 copii pe femeie pentru ca societatile moderne occidentale sa existe.

Controlul populatiei

Subminarea asistentei medicale primare in Kenya

Fragment din volumul "Controlul populatiei/Costuri reale, beneficii iluzorii", de Steven W. Mosher, in curs de aparitie la Editura Provita Media

Steven W. Mosher, cunoscut sociolog american si specialist in demografie si controlul populatiei in China, bazandu-se pe documente si cercetari aprofundate, descrie modul in care cad prada controlului populatiei sistemele nationale de sanatate din tarile in curs de  dezvoltare, in momentul in care sunt puse in aplicare, cu ajutorul a diferitor organizatii internationale si guverne ale tarilor bogate, programe generoase de "planificare familiala" (contraceptie, sterilizare si avort). In fragmentul de fata este vorba despre cazul Kenyei. Alte teme, pe care autorul le aduce la cunostinta publicului larg, in aceasta carte, sunt: Iluzia malthusiana si originile controlului populatiei; Modelul chinez; Cazuri din Africa: Nigeria; Drepturile omului si nedreptatile reproductive; Beneficii iluzorii pentru tarile donatoare; USAID si controlul populatiei; De la controlul populatiei la programele pro-nataliste.

Dup─â cum ni se sugereaz─â in povestea malariei, atunci cand adep╚Ťii controlului popula╚Ťiei merg intr-o ╚Ťar─â precum Kenya sau Peru, in primul rand, are de suferit asisten╚Ťa medical─â primar─â. Oficialii din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii din guvern ╚Öi asocia╚Ťiile medicale locale sunt to╚Ťi coopta╚Ťi, in primul rand, oferindu-li-se oportunit─â╚Ťi de instruire avansat─â in str─âin─âtate sau cadouri generoase (a se citi „mit─â”) ca echipamente de birou sau ma╚Öini luxoase. Odat─â ce institu╚Ťia medical─â a unei ╚Ť─âri a c─âzut de acord s─â fac─â din „planificarea familial─â” o prioritate, bugetele na╚Ťionale de s─ân─âtate tind s─â cheltuie banii in mod dispropor╚Ťionat anume in acest domeniu.

In acela╚Öi timp, se infiin╚Ťeaz─â programe de reducere a fertilit─â╚Ťii, finan╚Ťate de asemenea grupuri precum USAID, UNFPA ╚Öi IPPF. Finan╚Ťate generos, in compara╚Ťie cu standardele locale, asemenea programe devin magne╚Ťi pentru resursele precare locale. Medicii locali, atra╚Öi de salarii mai mari, abandoneaz─â asisten╚Ťa medical─â primar─â, in favoarea „planific─ârii familiale”. Clinicile locale de s─ân─âtate sunt transformate in centre de „planificare familial─â”, unde singura asisten╚Ť─â u╚Öor disponibil─â include: contracep╚Ťia, sterilizarea ╚Öi avortul. Intr-o c─âl─âtorie din 1997, f─âcut─â in Kenya, dr. Mary Meany a descoperit o femeie bolnav─â, z─âcand pe unul din drumurile proaste de ╚Ťar─â. Alarmat─â de starea ei, Mary ╚Öi inso╚Ťitorul sau au dus-o la unul dintre spitalele de stat, aflat la o distan╚Ť─â de cinci ore de mers cu ma╚Öina. Acolo nu au g─âsit nici un medic ╚Öi nimic din cele necesare unui spital. La farmacie, m─ârturise╚Öte Mary, nu existau „nici m─ânu╚Öi, nici seringi, nici vitamine, nici materialele medicale din cele mai simple … [nimic], cu excep╚Ťia a 75.000 de prezervative de la USAID[i] (cursivele ad─âugate).

Rezultatul previzibil al diversiunii acestor resurse este degradarea rapid─â a asisten╚Ťei medicale primare. „Sectorul nostru de s─ân─âtate s-a pr─âbu╚Öit”, spune simplu medicul obstetrician din Kenya, Stephen Karanja, desf─âcand neputincios mainile. „Mii de kenyeni vor muri de malarie, ╚Öi tratamentul pentru aceast─â boal─â cost─â ca╚Ťiva cen╚Ťi la unit─â╚Ťile medicale, ale c─âror rafturi sunt burdu╚Öite pan─â la refuz cu pilule, sterilete, Norplant (implanturi contraceptive), Depo-Provera (contraceptive injectabile) ╚Öi a╚Öa mai departe, in valoare de milioane de dolari, majoritatea din care sunt furnizate cu bani americani.[ii]

Dr. Karanja ╚Ötie despre ce vorbe╚Öte. Ca func╚Ťionar medical de district, proaspat numit in functie in anii optzeci, a fost ╚Öocat s─â descopere c─â singurele rezerve medicale din dona╚Ťii str─âine constau doar din pilule, medicamente ╚Öi dispozitive anticoncep╚Ťionale. „Voiam s─â lupt impotriva bolilor ╚Öi ei voiau ca eu s─â lupt impotriva propriului meu popor. O mam─â ╚Öi-a adus copilul la mine cu pneumonie, dar nu aveam s─â-i dau penicilin─â. Tot ceea ce  aveam in depozit erau cutii cu contraceptive”, mi-a spus el. El a pus sub lac─ât stocurile „nefolositoare”, pentru care nu exista nici o cerere ╚Öi nu le-a deschis timp de trei ani, cand se implinea data expir─ârii ╚Öi apoi au trebuit aruncate.[iii]

Multe tipuri de echipamente ╚Öi accesorii medicale, desigur, au multifunc╚Ťionalitate. Instrumentele chirurgicale, de exemplu, pot fi folosite atat s─â faci o ligatur─â tubar─â, cat ╚Öi s─â repari o hernie ombilical─â, cu aceea╚Öi u╚Öurin╚Ť─â. Problema era, sus╚Ťine dr. Karanja, c─â donatorii puneau condi╚Ťii stricte pentru furnizarea de echipamente, stipuland ca acestea s─â fie folosite doar in scopuri de planificare familial─â. „Saloane speciale de opera╚Ťie, cu servicii complete ╚Öi care nu duc lips─â de instrumente sunt deschise in spitalele pentru sterilizarea femeilor”, observ─â el. „In acela╚Öi timp, in aceste spitale, opera╚Ťiile de urgen╚Ť─â nu pot fi f─âcute din cauza lipsei de instrumente chirurgicale ╚Öi resurse de baz─â”.[iv] Dr. Karanja insu╚Öi a cerut s─â foloseasc─â aceste s─âli de opera╚Ťie, ins─â a fost refuzat. Aceste s─âli, spune el, „sunt folosite  ╚Öi echipate ast─âzi, in fiecare zi, in fiecare s─âpt─âman─â, peste tot ╚Öi in special in Kenya pentru un singur scop: pentru sterilizare. Acestea au medicamente, au instrumente de tot felul, ╚Öi dac─â vreo femeie, vreun copil, vreun membru al unei familii au nevoie de o opera╚Ťie medical─â urgent─â, nu exist─â m─ânu╚Öi, nu exist─â instrumente. Nu po╚Ťi face opera╚Ťia deoarece nu exist─â nici echipamente, nici materiale. Sala de opera╚Ťii nu func╚Ťioneaz─â. Dar dac─â e pentru sterilizare, da, atunci sala este echipat─â.”[v]

Dr. Karanja a decis s─â infiin╚Ťeze o organiza╚Ťie a medicilor reformatori – pe care a numit-o „Tinerii turci” – hot─âra╚Ťi s─â schimbe situa╚Ťia ╚Öi s─â refac─â sistemul de ingrijire medical─â.  Capacitatea sa de lider l-a propulsat in func╚Ťia de secretar al Asocia╚Ťiei Medicale Kenyene. Singurele rezerve din depozitul Asocia╚Ťiei Medicale Kenyene, dup─â cum a constatat, cand a preluat conducerea organiza╚Ťiei, erau acelea╚Öi tipuri de pilule, medicamente, ╚Öi dispozitive pe care le v─âzuse la ╚Ťar─â. ╚śi acestea au avut o soart─â similar─â cu cele de mai inainte. Nu a luat mult timp ca influen╚Ťa combinat─â politic─â (╚Öi financiar─â) a USAID, a agen╚Ťiei britanice de ajutorare ╚Öi a altor donatori str─âini s─â in─âbu╚Öe aceast─â revolt─â a medicilor locali. Dr Karanja a fost destituit, iar Asocia╚Ťia Medical─â Kenyan─â a intrat din nou sub controlul  celor c─ârora le pl─âceau anumite  excursii in str─âin─âtate, ma╚Öinile luxoase ╚Öi alte avantaje, oferite de c─âtre str─âini ╚Öi cei care le imp─ârt─â╚Öesc – sau cel pu╚Ťin se prefac c─â imp─ârt─â╚Öesc – viziunea asupra „problemei demografice a Kenyei”. Sistemul ingrijirii s─ân─ât─â╚Ťii a fost inc─â o dat─â distorsionat ╚Öi pref─âcut intr-un vehicul de oferire a planific─ârii familiale, iar furnizorii de servicii de s─ân─âtate au fost direc╚Ťiona╚Ťi pe drumul ingust al specialit─â╚Ťilor anti-natalitate.

Aceasta este starea sistemului de ingrijire medical─â din multe ╚Ť─âri in curs de dezvoltare, unde programele de planificare familial─â, generos finan╚Ťate, au devenit un magnet pentru personalul, resursele ╚Öi aten╚Ťia oficialilor de aici, l─âsand programele de ingrijire primar─â s─â „intre in colaps”, dup─â cum spune dr. Karanja, de la lipsa de grij─â a oficialilor, pan─â la neglijen╚Ťa cras─â.  Acolo unde nu s-au pr─âbu╚Öit, acestea au fost cooptate, cum s-a intamplat in domeniul s─ân─ât─â╚Ťii materne ╚Öi a copilului.  Dr. Karanja explic─â: „Mi╚Öcarea pentru contracep╚Ťie a preluat toate unit─â╚Ťile de s─ân─âtate a copilului ╚Öi unitatea maternal─â, in care obi╚Önuiam s─â educ─âm oamenii no╚Ötri despre simpla igien─â, despre nutri╚Ťie, despre m─âsuri simple de preven╚Ťie pe care oamenii pot s─â le foloseasc─â singuri, pentru a preveni boala. Acum, 90% din toat─â educa╚Ťia care se petrece in aceste unit─â╚Ťi inseamn─â indoctrinare in scopul folosirii contracep╚Ťiei”.[vi]

Programele pentru controlul popula╚Ťiei nu sprijin─â ingrijirea medical─â primar─â; ele concureaz─â cu acestea pentru personal ╚Öi resurse. Intr-adev─âr, cel mai adesea, in special, in ╚Ť─ârile cele mai s─ârace, vulnerabile la manipularea din afar─â, asemenea programe intr─â in competi╚Ťie, cople╚Öesc ╚Öi absorb ingrijirea medical─â primar─â in scopul lor propriu. „Costul de oportunitate”, cum spun economi╚Ötii, despre aceast─â redirec╚Ťionare a resurselor medicale, poate fi m─âsurat in vie╚Ťi umane. Cat de mul╚Ťi kenyeni mor de boli u╚Öor de prevenit deoarece personalul din clinici este pl─âtit s─â ╚Ťin─â la nesfar╚Öit cursuri femeilor despre necesitatea familiilor mici ╚Öi nu au timp s─â se dedice cursurilor de igien─â de baz─â?[i] „More healthcare undermined …” PRI Review 8(4) (iulie/octombrie 1998):14.

[ii] Karanja, „Health System Collapse”, 10.

[iii] Ibid., 11.

[iv] Ibid.

[v] Interviu cu dr. Stephen Karanja, publicat sub titlul „The Sword of Damocles: Population Control and AIDS Destroy African Families”, in PRI Review 10 (5) (octombrie/decembrie 2000):9.

[vi] Ibid.

Controlul populatiei © Asociatia Provita Media