In general, viata omului este ocrotita de legile unui stat. Insa exista o categorie de oameni – copiii nenascuti – care nu sunt ocrotiti de nici o lege. Vulnerabilitatea lor este extrema, avand in vedere ca pana si oamenii cei mai apropiati lor – parintii – pot fi complici in uciderea lor.

Ce sunt celulele stem

Utilizate in ultimul timp pentru tratarea unor boli grave, cum ar fi leucemia, celulele stem sunt celule universale ale organismului uman, si se gasesc atat la nou-nascut (in placenta si cordonul ombilical), cat si la adult (in maduva osoasa, piele, muschi si chiar grasime).

Celule stem in viitoarele terapii medicale ?

In prezent cercetatorii studiaza modul in care celulele stem (adulte / embrionare) pot fi izolate si controlate, cu scopul de a fi utilizate in viitoare terapii medicale. Procedura genereaza controverse in privinta tipului de celule utilizat, pentru ca cele embrionare conduc la distrugerea embrionului uman.

Cercetarea pe celule stem

Celulele stem adulte – o alternativa de o eficacitate comparabila

Sursa: La Vie, 3 decembrie 2009.

Publicatia franceza La Vie dedica un articol chestiunii cercetarii pe embrion, ca ecou la publicarea unor studii ale lui Marc Peschanski, care subliniaza progresele in reconstituirea epidermei la soareci, cu folosirea de celule stem embrionare umane. Autorul articolului aminteste ca, in Franta, Legea bioeticii interzice in prezent cercetarile pe embrion, cu exceptia derogarilor posibile, cu conditia ca cercetarile sa prezinte „un interes terapeutic major” si sa nu existe o metoda „alternativa de o eficacitate comparabila”.

Or, recent, profesorul John Wagner a prezentat la Congresul International pentru o Cercetare Responsabila pe Celulele Stem, desfasurat la Monaco, rezultatele foarte incurajatoare ale unor cercetari pe celule stem adulte. El a reusit sa reconstituie derma si epiderma la 7 copii atinsi de epidermoliza buloasa. Jurnalistul se intreaba: „Rezultatele lui Wagner nu reprezinta o alternativa de eficacitate comparabila la cercetarilr pe embrion din Franta?”.

Profesorul Jacques Saudeau, membru al Academiei Pontificale pentru Viata, constata: „Ni se promite, de ani de zile, o sursa miraculoasa de celule embrionare, insa nu facem decat sa asteptam, in timp ce 85 de experimente, cu celule stem de adult, efectuate deja pe oameni, sunt in derulare in prezent in toata lumea". Jean-Marie Le Méné, presedintele Fundatiei „Jérôme Lejeune”, estimeaza ca „avand in vedere creditele limitate, nu este rezonabil sa se continue finantarea cercetarilor pe celule embrionare stem, caci exista alte cai, cu mai putin probleme etice”. Senatoarea UMP, Marie-Thérèse Hermange, intreaba deschis despre „legitimitatea cercetarilor franceze pe celule embrionare stem”, care sunt, potrivit consideratiilor sale facute „in afara cadrului legal”.

De cealalta parte, Marc Peschanski afirma ca nu intelege polemica. „Pentru a progresa, trebuie sa compari tehnicile. Si vom avea nevoie sa ne referim mereu la celulele embrionare”, sustine el.

Anumiti cercetatori reclama introducerea unei autorizari a cercetarii pe embrion, despre care s-a pronuntat ministrul Sanatatii din Franta, Roselyne Bachelot, privind reinnoirea sistemului de derogare. Aceasta include si ideea transgresiunii (respinsa oficial de Biserica Catolica pentru a evita trasnformarea vietii umane in instrument), si va clarificata de Parlamentul francez in cadrul dezbaterilor Legii bioeticii.

Cercetarea pe celule stem © Asociatia Provita Media