Veșnică pomenire pentru Jean Vanier, omul păcii!

Jean Vanier, omul păcii și bunul samaritean, a murit ieri, 7 mai 2019, la vârsta de 90 de ani. Va rămâne mereu în memoria celor care l-au cunoscut, ca lider moral și spiritual, scriitor și filozof, fondator al comunităților pentru oameni cu handicap mintal și, în primul rând, un făcător de pace între oameni. „Principiul fundamental al păcii este să crezi că fiecare persoană este importantă”, spunea Jean Vanier și nu a ezitat nici o clipă să ofere adăpost și sprijin, nu a încetat să viziteze pe cei închiși în închisori, nu a încetat să împartă casa, masa și bucuria sa cu oamenii cu handicap mintal, până în ultima clipă. „Oricare ar fi darurile sau limitele lor, oamenii sunt legați unul de altul printr-o umanitate comună. Fiecare are o valoare unică și sacră și fiecare are aceeași demnitate și aceleași drepturi”, spune Jean Vanier.

Putea face carieră militară, ca elev al Colegiului Maritim Regal din Dartmouth (Marea Britanie) și apoi ca ofițer Marina Regală Canadiană, însă, îngrozit de Holocaust și de catastrofa bombei atomice aruncate asupra Japoniei, și-a găsit chemarea în aducerea împreună a oamenilor cu dizabilități, redându-le demnitatea și bucuria vieții. „Cred cu putere că Dumnezeu se află în inima celor mai mici dintre noi, a celor mai slabi dintre toți și dacă ne dedicăm acestora, descoperim o nouă lume”, afirma Jean Vanier.

Putea face o carieră academică de succes în filozofie, după studiile de filozofie, lucrarea sa de doctorat despre Aristotel, la Institutul Catolic din Paris și, apoi, ca profesor inspirat de filozofie la Universitatea din Toronto, Canada. Însă, în loc să urce pe scara succesului, a ales chemarea sa spre altă lume, cea dedicată sprijinului pentru cei săraci și în suferință.

Totul a început în 1963, în momentul când a vizitat o instituție de oameni cu dizabilități mintale. Suferința lor profundă, „strigătul lor pentru relația cu celălalt” l-au copleșit. Răspunsul lui a fost simplu: a cumpărat o casă și a invitat câțiva oameni cu handicap mintal să locuiască cu el. Așa a luat ființă comunitatea „L’Arche” (Arca), în 1964. Într-o astfel de comunitate din Trosly, Franța, a locuit Jean Vanier până la sfârșitul vieții sale. Apoi, în 1971, a urmat „Faith and Light” („Credință și Lumină”), comunitate înființată împreună cu Marie-Hélène Mathieu. Aceste comunități s-au răspândit în toată lumea, fiind un exemplu de împărtășire a vieții de zi cu zi cu oamenii cu dizabilități mintale.

Astăzi, la peste 50 de ani de la înființare, există 154 de comunități „L’Arche” în 38 de țări, iar „Faith and Light” are 1500 de comunități în 83 de țări. „Cel mai important lucru pentru oamenii săraci și în suferință nu este să faci lucruri pentru ei, ci să intri cu ei într-o relație, să fii cu ei și să-i ajuți să-și găsească încrederea în sine și să-și descopere propriile daruri”, spunea Jean Vanier despre oamenii săraci și suferinzi. Credea cu tărie că „iertarea este inima comunității”, iar la ultima întâlnire internațională a comunității „Arca”, la care a fost prezent, Jean Vanier și-a cerut iertare de la cei prezenți, în numele oamenilor cu handicap mintal.

Jean Vanier a scris 30 de cărți despre comunitate și spiritualitate, printre care „Community and Growth” (1979), „Becoming Human” (1998), „Befriending the Stranger” (2005), „Life’s Great Questions” (2015) ș.a. În 2015, a primit Premiul Templeton pentru „contribuție excepțională în afirmarea dimensiunii spirituale a vieții”.

Ultimele sale cuvinte rămân încurajatoare: „Sunt profund liniștit și încrezător. Nu sunt sigur care va fi viitorul, dar Dumnezeu este bun și orice s-ar întâmpla va fi bine. Sunt fericit și mulțumesc tuturor pentru tot”.  Domnul să te odihnească în pace, Jean Vanier!

Îl putem asculta pe Jean Vanier în filmul  10 reguli pentru viață  pentru a deveni mai umani, un film realizat în 2018.

Asociația Provita Media

Varia